Onze dieren

De schaapskooi heeft schapen, geiten en ezels.

In de Schaapskooi hebben we verschillende schapenrassen:

  • Heideschapen
    • Veluws heideschaap
    • Drents heideschaap
  • Coburger Fuchs
  • PollDorset

Het Drents heideschaap heeft een ranke bouw, een lange wollige staart die tot voorbij de hakken kan reiken, stugge en wat sluike wol, doffe beharing op kop en poten en een rechte neus. Er zijn allerlei kleuren mogelijk, maar bonte zwart-witte dieren zijn niet erkend.  De Drentse en Veluwse heideschapen worden tegenwoordig met name ingezet voor natuurbegrazing.

53002310_2317550874957330_3304824618119856128_n[1]

De Coburger Fuchs is een middelgroot, ongehoornd landschaap met bruinrode tot okergele beharing en lange, weinig gekrulde wol met een amberkleurige tot bruinrode ondertoon. De kop is smal met een (licht) gebogen neusprofiel en afstaande, iets hangende oren. De Coburger Fuchs is een rustig dier met een vriendelijke uitstraling.
De lammeren worden geheel roodbruin (zowel haar als wol) geboren; de wol verkleurt naar steeds lichter roodbruin gedurende het eerste levensjaar (bron Wikipedia)

Geiten

Naast de schapen lopen er ook geiten in de schaapskooi. In het begin van de zestiger jaren was de Nederlandse landgeit op enkele exemplaren na verdwenen. De landelijke fokkersclub van Nederlandse Landgeiten houdt een stamboek bij om inteelt te voorkomen. De laatste jaren gaat het goed met het aantal dieren. Het zijn middelgrote, stevige dieren met vrij korte poten. De kleur is overwegend bont, d.w.z. wit met vlekken in de kleuren zwart, blauw of bruin of een menging daarvan.  De bokken van dit ras vallen op door hun monumentale horens, welke zich eerst naar achteren en dan zijdelings waaiervormig krommen, de punten enigszins naar boven gericht. De bokken hebben meestal een bokkenpruik, die vooral bij jonge dieren goed uitkomt, een wipneus, sik en een zwaar behaarde voorhand, terwijl de lichaamsbeharing afhangend en vrij lang is. De geiten zijn eveneens gehoornd, maar veel minder opvallend dan de bokken. De vrij korte horens buigen recht naar achteren. Zij hebben een vrij korte kop met een wat ingebogen profiel en een sikje. Hun beharing is meestal kort (zie landgeit.nl)

Ezels

Sinds november 2020 zijn er ook 2 ezels op de schaapskooi, Roos en Tibor. Ezels zijn kuddedieren, ze kunnen slecht alleen zijn. Ezels communiceren met elkaar door gebruik van hun oren, staart, lichaamshouding en met geluiden. Het duidelijkste geluid is het balken..

FB_IMG_1606079231341